WHISKY, RUM & WINE Master Test 2015
На 07 Февруари 2015, ФАБРИКА 126 (София, бул.
На позицията, която заема Metaxa (Метакса) на локалния и световния пазар могат да завидят по-голямата част от световните марки. Когато говорим за гръцко бренди, тази марка направо задушава всеки направил опит да се покаже на повърхността. Нямам предвид, че мениджмънтът на марката прави нещо нередно, а само че тя се смята за основното и единствено гръцко бренди. Ако трябва да бъдем точни и се впуснем в детайли, производствената технология на Metaxa не е точно бренди, но се опитайте да намерите друго!
През 1880 година Спирос Метакса (Spyros Metaxa), винопризводител от остров Кефалоня, се премества в Пирея. Заедно със своя брат, той придобива обширни лозя в южна Атика и започва да експериментира като миксира своите вина и ги дестилира в собствения си казан. След доста опити достига до творение, което напълно задоволява високите му изисквания. Спирос го бутилира, поставя му отличителен и ярък етикет и го нарича просто Metaxa. Първата бутилка излиза на пазара през 1888 година. По време на строежа на първата дестилерия откриват древна монета, с изсечен образ на войник от битката при Саламин. Спирос приема това като добър знак и поставя образа от монетата на всеки етикет като имиджов символ на компанията.
Сега Metaxa се произвежда във високотехнологична дестилерия в Кифисиа, Атина, следвайки старата рецепта стъпка по стъпка. Основното вино за дестилиране се произвежда от сорта Сабатиано, който е и база за традиционното гръцко трапезно вино рецина. Използват се още сортовете султанина и черен коринт, които са десертни, без семки и чието приложение е главно за стафиди. Към всеки сорт грозде се подхожда самостоятелно. Виненият алохол се подсилва до 18 — 24 об. % алк. и този микс се дестилира за да се получи алкохол с доста характерен букет. В зависимост от дестилационната система (колонна или казан) се получава алкохол със сила от 52 до 86 об. % алк.
Много години опит са необходими за перфектното блендиране на дестилатите, преди да се поставят за отлежаване в бъчви от дъб от вида Лимузан (Limousin). В зависимост от стандартите на марката отлежаването е между 3 и 30 години, което им придава прогресивно тъмен цвят и великолепие.
След първия период на отлежаване се прилага методът открит от Спирос Метакса. Шест месеца преди бутилиране, по пътя си към блендиращите съдове, традиционо брендито преминава през филтърен слой от билки и подправки, включително и листа от рози. Този микс е тайна формула и дава на брендито допълнителен аромат и комплексност. Следващият етап е съчетаването на брендито с мускатово вино от Лимнс и Самос, което се извършва в огромни бъчви. След този уникален процес Metaxa е готова за бутилиране.
Прекрасно бренди, типичен представител на слънчева Гърция.