Взаимодействието между природа и човек

Тероар и райони в Арманяк
Карта на регионите в Арманяк панорамна

За пореден път сме изправени пред термина тероар — физическото и философското взаимодействие между почва, изложение, климат, сортове и човек. Производствената зона на Арманяк е разделена на три много различни района, дефинирани с декрет от 1909 год. — Бас Арманяк (Bas Armagnac), Тенарез (Ténaréze) и От-Арманяк (Haut-Armagnac). През 1936 год. са оторизирани като Райони с Контролиран Произход (Appellation d’origine contrôlée — AOC).

Регионите на Арманяк

В област Арманяк са обособени три подрегиона:

  • Бас Арманяк (Bas Armagnac), със столица Оз (Eauze), е покрит с гори и поредица от хълмове, нашарени с лозови насаждения. Почвата тук е глинесто-песъчлива, бледочервена на цвят и наситенокамениста, известна с наименованието Сабл фов (Sables fauves). Алкохолът дестилиран в този регион е подходящ за сравнително кратко отлежаване. Той е много елегантен, с изявени плодови нюанси.
  • Тинарез (Ténaréze), със столица Кондом (Condom), която описва дъга около западната граница на Бас Арманяк, има глинести и варовити почви. За брендито тук е характерно здраво и плътно тяло и богат аромат. То е подходящо за по-продължително отлежаване.
  • Ут-Арманяк (Haut-Armagnac), описващ полуокръжност около другите два района, се разпростира на югоизток и североизток от главния си град Ош (Auch) и е наситен основно с варовити хълмове. Тук гроздето е с малко повече киселинност и определено не дава най-добрия дестилат.

Бас Арманяк е под въздействието на влажен и мек климат, докато Ут-Арманяк се влияе от сухите средиземноморски течения. За Тинарез, по отношение на климата, е характерно влиянието и на двата съседни района.

Сортовото разнообразие на гроздето

Само четири от общо десетте сорта грозде, разрешени за употреба в района Арманяк са от особено значение: Юни Блан (Ugni Blanc), Фол Бланш (Folle Blanche), Бако Блан (Baco Blanc) и Коломбар (Colombard). Последното не е особено голям фаворит на дестилериите, тъй като неговото сухо бяло вино дава твърде високо (според приетите изисквания) алкохолно съдържание за дестилация.

Както и при Коняк, Юни Блан определено е сорта фаворит. Със своето ниско алкохолно съдържание и висока киселинност, неговото вино е най-предпочитано.

В последно време Фол Бланш изпитва нещо като ренесанс. То доминира под името Пикпу (Piquepoult) преди нашествието на филоксерата. Чрез него се постигат елегантни брендита, с плодови нотки и дълъг послевкус. Най-често се използва при производството на Blanche d’Armagnac (бял арманяк) или брендита отлежавали само няколко години (тоест за кратко). Бако Блан, чието истинско име е Baco 22A, е хибрид създаден от Фол Бланш и Ноа (Noah) през 1909 год. Неговата устойчивост на филоксера и високите му добиви спасяват Ба Арманяк по време на пиршеството на буболечките. Това е единственият хибрид позволен за употреба в AOC — Armagnac. На глинесто-песъчливите почви в Бас Арманяк от него се произвежда бренди с плътно и богато тяло, позволяващо дълго отлежаване, за да освободи пълния си чар и аромат на узрели плодове. То е гръбнака на много блендове.

Гроздето обикновено се бере през октомври и ферментира по естествен начин, без да му се добавя сяра. Виното е с висока киселинност и има ниско алкохолно съдържание — около 7 до 9 об. % алк.

В днешно време акцентът е поставен на безупречните свежи вина, дестилирани колкото е възможно по-скоро, за да се запазят леките естерни аромати. Доскоро дестилацията на арманяк можеше да се осъществява до 30 април, но от няколко години тази дата е стеснена до 31 януари. Това определено оказва позитивно влияние върху качеството на дестилата.

автор: bgBarman.bg

Арманяк

Със своята 700 годишна история, Арманяка е най-старото бренди на Франция. По ирония на съдбата то далеч не е най-известното. Любителите на изтънчени питиета обаче го обожават. Вижте защо!
Castarède / Château de Lacquy / Château de Laubade / Château de Maniban / Château de Pomès Pébérère / Château de Ravignan / Château du Busca / Château du Tariquet / de Montal / Domaine Boingnères / Domaine de Jouanda / Francis Darroze / Gélas / Janneau / Les Alambics Du Bas-Armagnac / Marquis de Maniban / Marquis de Montesquiou / Sempé

Духът на най-старото бренди на Франция

Кратката история на арманяка

Замъка в Арманяк
1345102782

Гаскония е район в югозападната част на Франция, на границата с Испания, където цивилизацията още не е оставила своя поразяващ отпечатък. Обиколката из тези селца, сякаш непокътнати от времето, ни връща в 14 век, когато започва производството на най-старото бренди на Франция. По ирония на съдбата то не е най-известното.

Взаимодействието между природа и човек

Тероар и райони в Арманяк

Карта на регионите в Арманяк квадратна
1345104739

За пореден път сме изправени пред термина тероар — физическото и философското взаимодействие между почва, изложение, климат, сортове и човек. Производствената зона на Арманяк е разделена на три много различни района, дефинирани с декрет от 1909 год. — Бас Арманяк (Bas Armagnac), Тенарез (Ténaréze) и От-Арманяк (Haut-Armagnac). През 1936 год. са оторизирани като Райони с Контролиран Произход (Appellation d’origine contrôlée — AOC).

Изразителният почерк на Alambic Armagnaçais

Дестилация на Арманяк

Дестилация на открито на Арманяк
1374054091

Събирането на реколтата в Арманяк става обикновено през октомври и понеже климатът е по-умерен от колкото в Коняк, гроздето е с по-висока захарност, а оттам и алкохолно съдържане. Въпреки 9 — те си об. % алк., виното запазва много добра киселинност. В днешно време акцентът е поставен на безупречните свежи вина, дестилирани колкото е възможно по-скоро, за да се запазят леките естерни аромати.

Сълзите на старостта

Отлежаване на Арманяка

Изба за отлежаване на Арманяк Darroze
1345112439

Като оставим настрана бистрата «Blanche» версия, арманякът развива своите комплексност, баланс и финес при отлежаването в дъбови бъчви. Както и при останалите брендита, качеството на дъба е от изключително значение. Традиционно тук се използват локалния дъб Монлезан (Monlezun), който благородно отдава специфичната си и богата текстура на напитката, но поради разширеното производство се налага употребата и на дъб от Лимузан (Limousin) и Тронке (Troncais), каквито се използват и в Коняк.

Скритият коз на производителите на арманяк

Арманяк — винтаж или бленд

Бутилки с Арманяк
1345113865

Арманякът има нещо като скрит коз, тайна карта, която изважда от ръкава си в момент, когато на пазара се търсят напитки на преломна възраст и с изразителен характер. Тъй като производителите от Гаскония отлежават младите си брендита отделно, докато са готови да бъдат блендирани, те винаги биха могли да напълнят бутилките с винтажен Арманяк. Повечето фирми регулярно пускат на пазара определено количество, докато други са се специализирали само в това.

реклама The Martini Bar Varna
WHISKY, RUM, WINE Master Test 2015 Чаши за уиски 'Bar' Sagaform
Свещник с купа за ядки 'CALLAMPA' PHILIPPI