1346837382
Това е може би най-използваната машина във всяко заведение. Българите, както и целият свят сме пристрастени към кафето и го употребяваме под всякаква форма, но в заведенията то винаги е еспресо. Машините за еспресо идват във всякакви размери, възможности и характеристики, а работата с тях изглежда като детска игра, но това определено не е така. За да се приготви наистина хубаво еспресо е нужно много повече, от поставянето на кафето в цедката и натискането на копчето.
1346838009
Филтър кафето или т.нар. шварц или кафе Американо е най-разпространеният начин на пиене на кафе в САЩ и Северна Европа (най-вече Германия). Машините за филтър кафе са евтини, не са сложни и не изискват особени умения, затова са и най-често използвани в домашни условия. Просто поставяте нужната доза кафе във филтъра, капейки горещата вода преминава през него и скоро след това каната е пълна с ободряващата напитка. Разбира се професионалните машини имат малко повече копчета и манометри, но основната им разлика с домашните е големината и производителността.
1346837779
Няма по-завладяващ аромат рано сутрин от този на прясно смляно кафе. Всички сме мелили кафе, но малко хора знаят, че смилането на изпечените кафени зърна е изключително важна стъпка при приготвянето на ободряващата напитка. Когато е направено правилно, може драстично да се оптимизират аромата и качествата на приготвеното кафе. Въпреки че за всеки метод на приготвяне на кафе има препоръчителна едрина на смилане, тя не може да се стандартизира. Да умееш да настроиш мелачката за кафе, така че да получиш перфектната едрина, не е въпрос на умение, а на талант.