La Liqueur de Monin Café
Вкусът на кафето е нещо, с което сме свикнали до толкова, че повечето хора не могат да си представят живота без него и го търсят под всякакви форми.
Повечето от винените дестилати в Португалия се използват за производството на порто (port). В същото време няколко региона и по-специално Вино Верде (Vinho Verde), на север от Лоуриня (Lourinhã) и северозападно от Лисабон, съумяват да си извоюват име със своите брендита, познати като Aguardente de Vinho (винено бренди).
За повече от 200 години къщите произвеждащи порто (port) се възползват от младите брендита от Лоуриня (Lourinhã), за да подсилват своите вина. Това дава възможност на местната продукция да си спечели отлична репутация. Районът, част от областта Естремадура (Estremadura) в Португалия, познат като Oeste (Оеси — от порт. — запад) се разпростира около 30 км, по дължина на Атлантическия океан. Той е ценен заради висококачествените си леки бели вина, продукт на атлантическия климат и разнородните, частично песъкливи почви. Вината са с ниско алкохолно съдържание (в момента по закон те не могат да надвишават 10 об. % алк.), което ги прави идеални да дестилиране на бренди. В Лоуриня (Lourinhã) и останалата част на Португалия процъфтяват разнообразни сортове, като Малвазия Рей (Malvasia Rei или Seminário), Талия (Tália или Douradinha) и червеният Кабинда (Cabinda).
Традиционно методът на дестилация е на две партиди в меден дестилаторен казан, където се достига ниво на алкохолно съдържание от порядъка на 70 об. % алк. Последните години обаче производителите в Лоуриня (Lourinhã) са преминали на непрекъсната колонна дестилационна система с нормативно определено алкохолно ниво от 78 об. % алк.
През 1992 година на винопроизводителите и дестилиращите компании от региона е доверен статусът «Наименование с Контролиран Произход» (Denominação de Origem Controlada DOC). Това прави португалското бренди четвъртият регион със защитен произход след Коняк, Арманяк и Херес.
Португалското Aguardente de Vinho отлежава в бъчви от дъб или кестен, с максимален капацитет от 800 л. В региона Вино Верде (Vinho Verde) производителите дестилират своето бренди използвайки сортове с практически високи добиви. Тяхната продукция е официално призната през 1984 година.
Най-добрите португалски брендита се дестилират два пъти. Aguardente vínica отлежава най-малко 6 месеца, а Aguardente (vínica) velha — минимум 12 месеца. Разбира се могат да се намерят и много марки със значително по-голям период на отлежаване.
В България доста трудно ще намерите португалско бренди, но ако ви попадне някое и то притежава задължителните атрибути на етикета, оприличаващи го като автентично, не се колебайте! Със сигурност ще си заслужава парите.
Наздраве!
Вкусът на кафето е нещо, с което сме свикнали до толкова, че повечето хора не могат да си представят живота без него и го търсят под всякакви форми.