Най-лесната техника на миксиране

Изграждане наливане директно в чашата 2

Приготвянето (изграждането) на коктейла в чашата (Build), звучи като много елементарна техника нали? Грешно! Всъчност зад лесната процедура се крият множество елементи, научаването на които ще са ви необходими за да се превърнете в професионален барман.

Смята се, че това е най-старата и най-широко използвана техника за приготвянето на коктейли. В действителност е така като се има предвид, че тя не изисква наличието на специално оборудване. Изграждането е техника, подходяща за коктейли в които има газирани безалкохолни напитки, газирани вина и доста често сокове (но не повече от два вида, от които единият е доминиращ), но не е подходяща за коктейли в които фигурират прясно изцедени цитрусови сокове или сладко-кисел микс. Последните предполагат използването на техниките разбиване в шейкър или блендиране.

Изграждането на напитката в чашата най-общо означава сипване на лед директно в чашата, следват подправките (ако има такива, примерно сол, пипер, табаско и др.), високоалкохолната съставка, следвани от безалкохолния миксер и гарнитурата. Следва кратко разбъркване и готово. Използваните чаши обикновено са олд фешън или хайбол. Толкова просто, че няма накъде.

За да е ефективно обаче трябва да следвате няколко правила:

  • Ледът, сипван в чашата е обикновено винаги пръв и винаги до горе, но без да прелива. Ако прелива при финалното разбъркване той ще се разхвърчи настрани и ще ви накара да чистите.
  • Когато в рецептата фигурират само алкохолни съставки е добре е да се съобразявате със силата и плътността им. Тези с по-голяма плътност като ликьор кафе например, обикновено се слагат първи, а тези с най-малка плътност, като например водка накрая. Така имате възможност да получите наслояване и да имате една много добре изглеждаща напитка. Разбира в този случай клиента трябва сам да си разбърка коктейла.
  • Когато рецептата е само от алкохолна напитка и миксер, то миксера (безалкохолната съставка) се слага последна.
  • Подбирайте големината на чашите и ги пълнете с лед така, че след като напитката и разбъркана, от нея до ръба на чашата да остане около 5 мм. За да може клиентът да си я разбърка преди да отпие за първи път, без това да го принуди за разлее от коктейла. Ако той не седи на бара, сервитьорката би трябвало дори да го подкани да го разбърка, ако не иска да бъде упрекната в сервиране на блудкаво-водниста напитка. Многото лед (който е задължителен) започва да се топи и водата винаги излиза на повърхността, така, че първата глътка ще е вода, ако не бъде разбъркан. Предварителното разбъркване от бармана забавя този процес, защото предварително охлажда коктейла и леда започва да се топи по-бавно.
  • След наливането на съставките разбърквайте коктейл с баровата лъжица. Препоръчително 6 пъти. Сервирайте винаги с бъркалка, за да може клиента периодично да прави същото.
  • Сервирайте винаги върху салфетка или костер, защото чашата постоянно отделя конденз и скоро след сервирането на масата на клиента ще текат малки рекички.
  • Слагайте винаги контрастни на цвета на коктейла бъркалки или сламки. В случай че клиента има намалено цветоусещане и може да си извади окото.
  • Гарнирайте стилно и пестеливо. Клиентите обикновено ги пият без сламка — и излишно пищните гарнитури пречат.

Успех!

автор: bgBarman.bg

Изграждане в чашата

Най-лесната техника на миксиране

Изграждане наливане директно в чашата 2

Приготвянето (изграждането) на коктейла в чашата (Build), звучи като много елементарна техника нали? Грешно! Всъчност зад лесната процедура се крият множество елементи, научаването на които ще са ви необходими за да се превърнете в професионален барман.

Смята се, че това е най-старата и най-широко използвана техника за приготвянето на коктейли. В действителност е така като се има предвид, че тя не изисква наличието на специално оборудване. Изграждането е техника, подходяща за коктейли в които има газирани безалкохолни напитки, газирани вина и доста често сокове (но не повече от два вида, от които единият е доминиращ), но не е подходяща за коктейли в които фигурират прясно изцедени цитрусови сокове или сладко-кисел микс. Последните предполагат използването на техниките разбиване в шейкър или блендиране.

Изграждането на напитката в чашата най-общо означава сипване на лед директно в чашата, следват подправките (ако има такива, примерно сол, пипер, табаско и др.), високоалкохолната съставка, следвани от безалкохолния миксер и гарнитурата. Следва кратко разбъркване и готово. Използваните чаши обикновено са олд фешън или хайбол. Толкова просто, че няма накъде.

За да е ефективно обаче трябва да следвате няколко правила:

  • Ледът, сипван в чашата е обикновено винаги пръв и винаги до горе, но без да прелива. Ако прелива при финалното разбъркване той ще се разхвърчи настрани и ще ви накара да чистите.
  • Когато в рецептата фигурират само алкохолни съставки е добре е да се съобразявате със силата и плътността им. Тези с по-голяма плътност като ликьор кафе например, обикновено се слагат първи, а тези с най-малка плътност, като например водка накрая. Така имате възможност да получите наслояване и да имате една много добре изглеждаща напитка. Разбира в този случай клиента трябва сам да си разбърка коктейла.
  • Когато рецептата е само от алкохолна напитка и миксер, то миксера (безалкохолната съставка) се слага последна.
  • Подбирайте големината на чашите и ги пълнете с лед така, че след като напитката и разбъркана, от нея до ръба на чашата да остане около 5 мм. За да може клиентът да си я разбърка преди да отпие за първи път, без това да го принуди за разлее от коктейла. Ако той не седи на бара, сервитьорката би трябвало дори да го подкани да го разбърка, ако не иска да бъде упрекната в сервиране на блудкаво-водниста напитка. Многото лед (който е задължителен) започва да се топи и водата винаги излиза на повърхността, така, че първата глътка ще е вода, ако не бъде разбъркан. Предварителното разбъркване от бармана забавя този процес, защото предварително охлажда коктейла и леда започва да се топи по-бавно.
  • След наливането на съставките разбърквайте коктейл с баровата лъжица. Препоръчително 6 пъти. Сервирайте винаги с бъркалка, за да може клиента периодично да прави същото.
  • Сервирайте винаги върху салфетка или костер, защото чашата постоянно отделя конденз и скоро след сервирането на масата на клиента ще текат малки рекички.
  • Слагайте винаги контрастни на цвета на коктейла бъркалки или сламки. В случай че клиента има намалено цветоусещане и може да си извади окото.
  • Гарнирайте стилно и пестеливо. Клиентите обикновено ги пият без сламка — и излишно пищните гарнитури пречат.

Успех!

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019
Фрапе смеси Монин кафе-330-330

Le Frappe de Monin Coffee

Le Frappe de Monin Coffee, е част от линията премиум фрапе миксове Le Frappe de Monin, специално създадени за мигновено приготвяне на блендирани замразени коктейли, замразени латета и шоколади, млечни шейкове, смутита и сладоледи.