Там, където кафето си е у дома

Кафе регион Африка/Арабски полуостров
Обработка на кафе в Африка

Исторически погледнато този район е родина на кафето. Като такъв той се характеризира с най-отличителната и сравнително качествена продукция. Кафето тук е богато на цвят и аромати. Характеризира се с винена киселинност, шоколадови и плодови тонове, груби, но интензивни аромати. Поради сушата в някои страни като Кения, кафето има голям диапазон на киселинност.

Етиопия

Етиопия е родина на кафееното дърво от сорта Арабика и все още може да се намери в диво състояние по високопланинските части. В източна Етиопия кафееното дърво се отглежда между 1 500 и 1 800 метра надморска височина в малки парцели, обработвани от местното селско население. Тези кафета обикновено се наричат Harrar (Харар) или Кафа, Longberry Harrar (Големи Зърна), Shortberry Harrar (Малки зърна) или Mocha Harrar (Грахово или Единично зърно). Всички те се отглеждат по най-обикновен начин, обработват се по традиционния сух метод и без съмнение са органик. Етиопския Harrar се характеризира с тонове на вино и боровинки, има добро тяло и висока киселинност.

В източната част на Етиопия се отглежда кафе наричано Ghimbi или Gimbi (Гимби), което има винените нотки на Harrar, но е по богато и добре балансирано, както и има по добро тяло и сравнително дълъг завършек.

В южна Етиопия се произвежда кафе, за което е характерно плодова киселинност и интензивен аромат. Тези кафета са известни с името на областта, където се отглеждат дърветата като Сидамо (Sidamo). Най-известните от тях е Yirgacheffe (Йъргашев). То се отличава с неподправен плодов аромат, леко и елегантно тяло и почти ментолов вкус. Това е много търсено кафе.

Кения

Кенийското е едно от най-популярните африкански кафета. Страната работи усърдно да гарантира качеството на зърната, които експортира. Кафето се култивира в малки ферми и производителите са възнаградени с високи цени за качествените зърна, които отглеждат. Главния регион на производство са южните склонове на Планината Кения (с върхове от по 5 000 метра), близо до столицата Найроби. Кенийското кафе се обработва по мокрия метод и се продава според големината на зърната. Стандарти са: АА — най-големите зърна, следвани от А и В. Най-доброто кенийско кафе се нарича Estate Kenya (Кения Естейт), което струва почти два пъти повече от стандартното качествено кафе клас АА, но казват, че си заслужава парите. То се отличава с изключително тяло, удивителна винена киселинност и аромат на касис. Смята се че Estate Kenya е едно от най-добрите кафета на света.

Танзания

Повечето танзанийски кафета се отглеждат в близост до границата с Кения, по склоновете на, най-високата планина в Африка, Килиманджаро и понякога се наричат на района Килиманджаро и градовете Моши и Аруша. Други кафета, отглеждани на юг между езерата Танганайка и Наяса са познати като Мбия (Mbeya), на името на един от регионалните градове или с търговското име Pare (Паре). Всички кафета се обработват чрез мокрия метод и се сортират по големина на зърната. Най високия клас е АА, следван от А и В. Танзанийските кафета се характеризират с винена киселинност, средно до пълно тяло и богатство на аромати и вкусове. Облите зърна (подобни на грах), се отделят от плоските и се продават като премиум, поради притежаваните по-добрите характеристики и вкус.

Уганда

По-голямата част от кафето произведено в Уганда е Робуста и се използва главно за разтворимо кафе. Едновременно с това, тук се произвежда и висококачествена Арабика, наричана Bugishu или Bugisu (Богишу). Тя се отглежда по склоновете на планината Елгон до границата с Кения. Това кафе има характерна винена киселинност и е подобно на кенийското кафе по аромат, въпреки, че е има по слабо тяло.

Зимбабве

Кафето тук се отглежда в средни по големина ферми и със своята ниска киселинност и леко тяло е като по-слаба версия на кенийското. Най-доброто идва от района Чипинга (Chipinga)

Кот д’Ивоар

Най-голямото количество в Африка и света от сорта робуста се произвежда в Кот д’Ивоар. Отглежданото тук кафе се използва главно за еспресо блендове.

Йемен

Кафето отглеждано тук има своята история още от 1 100 год. Арабското кафе Мока, произвеждано из северните планини на Йемен е едно от най-старите и традиционни кафета по света. Едновременно с това то е и едно от на фините. Това кафе се култивира и обработва по същия начин както се е правело от векове. То расте по планинските тераси и съхне по естествен начин. В този продукт не се използват никакви химикали, което без съмнение го преви органик. Мока е балансирано кафе със средно до пълно тяло, добра киселинност и с характерни нотки на шоколад. Известните пазарни наименования са Mattari (матари) и Sanani (Санани). Мока Sanani се характеризират с киселинност сравнена с диви плодове, докато Мока Mattari са известни с тяхното пълно тяло и шоколадови нотки.

автор: bgBarman.bg

Африка и Арабски полуостров

Там, където кафето си е у дома

Кафе регион Африка/Арабски полуостров
Обработка на кафе в Африка

Исторически погледнато този район е родина на кафето. Като такъв той се характеризира с най-отличителната и сравнително качествена продукция. Кафето тук е богато на цвят и аромати. Характеризира се с винена киселинност, шоколадови и плодови тонове, груби, но интензивни аромати. Поради сушата в някои страни като Кения, кафето има голям диапазон на киселинност.

Етиопия

Етиопия е родина на кафееното дърво от сорта Арабика и все още може да се намери в диво състояние по високопланинските части. В източна Етиопия кафееното дърво се отглежда между 1 500 и 1 800 метра надморска височина в малки парцели, обработвани от местното селско население. Тези кафета обикновено се наричат Harrar (Харар) или Кафа, Longberry Harrar (Големи Зърна), Shortberry Harrar (Малки зърна) или Mocha Harrar (Грахово или Единично зърно). Всички те се отглеждат по най-обикновен начин, обработват се по традиционния сух метод и без съмнение са органик. Етиопския Harrar се характеризира с тонове на вино и боровинки, има добро тяло и висока киселинност.

В източната част на Етиопия се отглежда кафе наричано Ghimbi или Gimbi (Гимби), което има винените нотки на Harrar, но е по богато и добре балансирано, както и има по добро тяло и сравнително дълъг завършек.

В южна Етиопия се произвежда кафе, за което е характерно плодова киселинност и интензивен аромат. Тези кафета са известни с името на областта, където се отглеждат дърветата като Сидамо (Sidamo). Най-известните от тях е Yirgacheffe (Йъргашев). То се отличава с неподправен плодов аромат, леко и елегантно тяло и почти ментолов вкус. Това е много търсено кафе.

Кения

Кенийското е едно от най-популярните африкански кафета. Страната работи усърдно да гарантира качеството на зърната, които експортира. Кафето се култивира в малки ферми и производителите са възнаградени с високи цени за качествените зърна, които отглеждат. Главния регион на производство са южните склонове на Планината Кения (с върхове от по 5 000 метра), близо до столицата Найроби. Кенийското кафе се обработва по мокрия метод и се продава според големината на зърната. Стандарти са: АА — най-големите зърна, следвани от А и В. Най-доброто кенийско кафе се нарича Estate Kenya (Кения Естейт), което струва почти два пъти повече от стандартното качествено кафе клас АА, но казват, че си заслужава парите. То се отличава с изключително тяло, удивителна винена киселинност и аромат на касис. Смята се че Estate Kenya е едно от най-добрите кафета на света.

Танзания

Повечето танзанийски кафета се отглеждат в близост до границата с Кения, по склоновете на, най-високата планина в Африка, Килиманджаро и понякога се наричат на района Килиманджаро и градовете Моши и Аруша. Други кафета, отглеждани на юг между езерата Танганайка и Наяса са познати като Мбия (Mbeya), на името на един от регионалните градове или с търговското име Pare (Паре). Всички кафета се обработват чрез мокрия метод и се сортират по големина на зърната. Най високия клас е АА, следван от А и В. Танзанийските кафета се характеризират с винена киселинност, средно до пълно тяло и богатство на аромати и вкусове. Облите зърна (подобни на грах), се отделят от плоските и се продават като премиум, поради притежаваните по-добрите характеристики и вкус.

Уганда

По-голямата част от кафето произведено в Уганда е Робуста и се използва главно за разтворимо кафе. Едновременно с това, тук се произвежда и висококачествена Арабика, наричана Bugishu или Bugisu (Богишу). Тя се отглежда по склоновете на планината Елгон до границата с Кения. Това кафе има характерна винена киселинност и е подобно на кенийското кафе по аромат, въпреки, че е има по слабо тяло.

Зимбабве

Кафето тук се отглежда в средни по големина ферми и със своята ниска киселинност и леко тяло е като по-слаба версия на кенийското. Най-доброто идва от района Чипинга (Chipinga)

Кот д’Ивоар

Най-голямото количество в Африка и света от сорта робуста се произвежда в Кот д’Ивоар. Отглежданото тук кафе се използва главно за еспресо блендове.

Йемен

Кафето отглеждано тук има своята история още от 1 100 год. Арабското кафе Мока, произвеждано из северните планини на Йемен е едно от най-старите и традиционни кафета по света. Едновременно с това то е и едно от на фините. Това кафе се култивира и обработва по същия начин както се е правело от векове. То расте по планинските тераси и съхне по естествен начин. В този продукт не се използват никакви химикали, което без съмнение го преви органик. Мока е балансирано кафе със средно до пълно тяло, добра киселинност и с характерни нотки на шоколад. Известните пазарни наименования са Mattari (матари) и Sanani (Санани). Мока Sanani се характеризират с киселинност сравнена с диви плодове, докато Мока Mattari са известни с тяхното пълно тяло и шоколадови нотки.

автор: bgBarman.bg
реклама The Martini Bar Varna
WHISKY, RUM, WINE Master Test 2015 Чаши за уиски 'Bar' Sagaform
Свещник с купа за ядки 'CALLAMPA' PHILIPPI