За да не се излагаме пред японците

Сакето има няколко различни приложения в японската култура и традиции. Въпреки че тази пикантна напитка, се консумира в продължение на повече от 2 000 години и има над 10 000 разновидности, до началото на 21 век, тя се произвежда и консумира основно в Япония. Нарасналата й популярност, по целия свят през последните години обаче, сериозно разнообразява традиционните начини за консумация. Днес можете да се насладите на саке по много различни начини, включително и в комбинации с други напитки.

Гейша пие саке

Сакето има няколко различни приложения в японската култура и традиции. Въпреки че тази пикантна напитка, се консумира в продължение на повече от 2 000 години и има над 10 000 разновидности, до началото на 21 век, тя се произвежда и консумира основно в Япония. Нарасналата й популярност, по целия свят през последните години обаче, сериозно разнообразява традиционните начини за консумация. Днес можете да се насладите на саке по много различни начини, включително и в комбинации с други напитки.

Традиционни начини за сервиране на саке

Саке може да се сервира в голямо разнообразие от чаши като най-популярните са: саказуки (плоска чашоподобна чиния), очоко (малка, цилиндрична чаша), и масу (дървена кутия наподобяваща чаша).

Сакето, също както и виното, разкрива своята същност при различни температури, като разбира се, не бива да пренебрегваме и личните предпочитания. В Япония саке се сервира охладено, при стайна температура, или загрято. Температурата на сервиране варира в зависимост от предпочитанията на хората, качеството на марката, и разбира се годишния сезон. Обикновено, топлото саке е зимна напитка, но високия клас сакета не се пият топли, дори и тогава, защото вкуса и аромата им ще бъдат тотално изгубени. Затоплените сакета, не трябва да се сервират прекалено горещи, а точно над телесната температура или около 40 до 45 °С.

Трябва да се има винаги наум, че маскирането на вкусовете и ароматите при затоплянето на напитката, се използва редовно в някои заведенията, при сервиране на нискокачествени и изветрели сакета.

Саке обикновено се сервира преди хранене. Тъй като то се прави от ориз, японците избягват да го пият, когато и ястието е с ориз, но когато има и други придружаващи блюда това не е проблем. При сервиране на саке като аперитив, е прието да се използва комплект, състоящ се от кана и няколко по-малки чашки, които изглеждат като купички. Комплектите идват в различни форми, и са обикновено керамични, порцеланови или дървени. Малките чаши, се наричат чоко, а керамични кани токури. Плитките чаши наподобяващи малки чинии се наричат саказуки и се използват обикновено на сватби и други официални случаи. В последно време, направени специално за премиум сакета, се появиха и чашки със столчета.

Друга традиционна чаша е масу. Тя представлява дървена кутийка, обикновено изработена от японски кедър или японски кипарис. Материалът се е използвал за измерване на ориз, дълго преди от него да се изработи купичката. В някои японски ресторанти като израз на щедрост, сервитьорът може да сложи чаша чоку в масу или да постави масу с чинийка и да сипва докато сакето прелива и изпълни и двата съда.

Един от най-важните правила на традиционния саке етикет е, че не трябва сервирате на себе си, а всеки човек на масата обслужва един или повече от останалите хора. Сервиращия държи каната с двете си ръце, а човека, на когото сервират сакето държи чашата с една ръка и подкрепя дъното й с другата. В много социални среди, този ритуал се съблюдава само за първия ред (първото разливане), но въпреки това, той добавя един вид интимност и топлина между събраните семейни членове или приятели.

Тържествена (церемониална) употреба на саке

Саке често се консумира като част от пречистващите ритуали на Шинто (също както се използва виното в християнския Евхаристия). Сакето, предлагано на боговете се нарича ​​Омики или Мики (お神酒, ). Японците пият Омики с боговете, за да общуват с тях и да ги омилостивят за богата реколта през следващата година.

В церемония наричана Кагами бираки, бурета със саке се отварят с дървени чукове по време на празниците Шинто, сватби, откривания на магазини, спортни и изборни победи, и други тържества. Това саке се нарича Оиваи саке (Празнично саке) и се сервира свободно на всички, за благополучие и щастие.

На Нова година много японци пият специално саке, което наричат тосо (屠蘇). Тосо е вид Оиваи саке («Празнично саке»), в което обаче е накисната за една нощ, китайска лечителна билкова смес тососан. В някои региони, първите глътки тосо се правят по старшинство, от най-малкия до най-възрастния. Дори на децата се дава по глътка.

Нетрадиционни начини за сервиране на саке

Съвременните начини контрастират на традициите. Това по никакъв начин не омаловажава труда и усилията на производителите. Кои са тези начини? Това разбира се са коктейлите и миксерите. Барманите по целия свят се надпреварват да изпъкнат с оригинални рецепти, а сакето като алкохолна напитка, е една чудесна съставка, с която нестандартното мислене може да достигне до нови неоткрити висини. Тези коктейли можете да потърсите в рубриката «Коктейли» на BGBARMAN.

Въпреки че съм страстен привърженик на нетрадиционните вкусове и необичайните комбинации, все пак ви съветвам първия път, когато опитвате саке, то да е по традиционния начин.

Съхранение на саке

Саке се продава в обемни единици, кратни на 180 мл. (едно го), което е традиционната японска мярка за една чаша. Обикновено се продават в бутилки от 1.8 л., което е едно шо (едно шо е равно на десет го размера). Често се продават и в 720 мл. (четири го) бутилки.

Като цяло, е най-добре да държите сакето на хладно и тъмно място или в хладилник, тъй като продължително излагане на топлина или директна светлина ще доведе до развалянето му. Саке, съхранявано при стайна температура е най-добре се консумира в рамките на няколко месеца след покупката (не и след отварянето на бутилката).

След отваряне на бутилка сакето, е най-добре да се консумира в рамките на 2 или 3 часа. Възможно е да го съхранявате в хладилника, но се препоръчва да привършвате бутилката в рамките на 2 — 3 дни, защото след като е отворено сакето започва да се окислява и това се отразява на вкуса му. Ако се съхранява в хладилник в продължение на повече от 3 дни, то ще загуби своите «най-добри» вкусови характеристики, което не означава по никакъв начин, че след този период, то трябва да се изхвърли. Като цяло, сакето може да се държи в продължение на седмици в хладилника и все още да има много добър вкус. Колко дълго зависи от самия продукт и разбира се от качеството на тапата.

Ако питате мене въобще не се хабете да пробвате. Изпийте си го още първия път. Какво пък защо да рискувате?

Наздраве!

автор: bgBarman.bg

Саке

Научете повече за сакето националната напитка на Япония. Видове, начин на приготвяне и ритуалите и традициите при сервирането й.

Мистерията, зад най-известното питие, в страната на изгряващото слънце

Производство на саке

статуя на японец приготвящ саке
1346703860

Когато стане дума за тази популярна японска напитка, тя много често, се описва като оризово вино. Технически погледнато за разлика от виното, в което алкохолното съдържание се постига чрез ферментация на захарта, присъстваща естествено в гроздето, сакето се приготвя посредством процесите, използвани в пивоварството. Тоест сакето е по-скоро «оризова бира», отколкото «оризово вино.»

Загадките по етикетите на сакето

Разновидности и терминология

йероглив на саке
1346703934

Не само защото е родом от далечна страна, но и поради факта, че тази напитка не е особено по вкуса на балкански народ, като нас, тази терминология е напълно непозната. Тя обаче ще ви е от особена полза при купуването на саке, поръчването му в заведение или организирането на специални тематични събития у дома, като суши парти например.

За да не се излагаме пред японците

Сервиране и съхранение на саке

саке сет
1346704044

Сакето има няколко различни приложения в японската култура и традиции. Въпреки че тази пикантна напитка, се консумира в продължение на повече от 2 000 години и има над 10 000 разновидности, до началото на 21 век, тя се произвежда и консумира основно в Япония. Нарасналата й популярност, по целия свят през последните години обаче, сериозно разнообразява традиционните начини за консумация. Днес можете да се насладите на саке по много различни начини, включително и в комбинации с други напитки.

реклама The Martini Bar Varna
WHISKY, RUM, WINE Master Test 2015 Чаши за уиски 'Bar' Sagaform
Свещник с купа за ядки 'CALLAMPA' PHILIPPI

Прекомерната употреба на алкохол води до пристрастяване и сериозни заболявания!

Консумирайте с удоволствие и мярка!