Бъркани, на очи или с алкохол?

Характеристика на ликьорите с яйца
Яйчен ликьор 2

Историята на яйчените ликьори започва през 17 век, когато холандците превземат Баия (Bahia — португалска колония, днес четвърта по населеност област на Бразилия). Там откриват питие, което местните приготвяли от месестата част на авокадото. Към него те добавяли тръстикова захар и дестилат.

Холандците харесали комбинацията и при завръщането си у дома, взели със себе си не само рецептата, но и овошка от авокадо. Дървото обаче не оцеляло в родната им страна и така планът не проработил. Те обаче, неостанали дълго време без своето любимо питие. Отдаден на своята цел един от почитателите успял да пресъздаде пухкавото и кремообразно питие с помощта на яйцата. Той миксирал жълтъци, бренди и захар в такава пропорция, че в резултат на това вкуса на тропическото питие от авокадо бил сътворен. Така се ражда напитката Advocaat (Адвокаат).

Advocaat не е защитено име, нито защитава някакво ниво на качество, а просто е синоним на яйчен ликьор. Всяка една марка производител на ликьори може да произведе Advocaat под своето име, като гарантира качеството на продукцията си с него.

Според законодателството на Европейския съюз, за да може една напитка да бъде наречена «яйчен ликьор», тя трябва да съдържа минимум 140 грама жълтъци на литър краен продукт. Белтъка също може да бъде използван. Ако обаче съдържанието на жълтъци е под този минимум, напитката трябва да бъде означена като «ликьор с яйца».

Производството в момента се доминира от Warninks (Уарнинкс), които достигат до използването на 60 милиона яйца годишно. Яйцата се чупят и жълтъците се отделят посредством машина, със скорост от 70 000 жълтъка за час. После те се миксират със гроздов дестилат, захар, ванилия и емулгиращ агент. Гъст, лепкав и сладък, така изглежда този ликьор. Необходимо е преди използване да разклатите много добре бутилката. Може да го консумирате чист, миксиран със Sprite или 7 up, което между другото се нарича Snow Ball (Снежна топка) или направо давайте с лъжицата.

Въпреки гениалното изобретяване на Advocaat, ликьорите с яйца не са запазен патент на холандците. Други нации също миксирали яйчни жълтъци с алкохол. Ценители от латинска Америка и Карибите, са се наслаждавали на чаша Ponche crema (Понче крема) — яйчен ликьор на основата на ром. Мексико има своя Rompope (Ромпопе), приготвян традиционно от яйца мляко и ванилия. Във Пуерто Рико обожават Coquito (Кокуито), напитка от ром, яйца и кокосово мляко. В САЩ по коледа традиционно се пие Eggnog (Егног). В Италия напитката приготвена от яйца и Марсала (Marsala) се нарича Vov (Вов).

От опита си знам, че в България, не сме големи фенове на този вкус. И въпреки че никога до сега не съм успявал да продам цяла бутилка, защото винаги успява да и изтече срока на годност след отваряне. Това не означава, че не е хубава напитка. Опитайте и решете сами за себе си.

Наздраве!

автор: bgBarman.bg

С яйца

Zwarte Kip

Бъркани, на очи или с алкохол?

Характеристика на ликьорите с яйца
Яйчен ликьор 2

Историята на яйчените ликьори започва през 17 век, когато холандците превземат Баия (Bahia — португалска колония, днес четвърта по населеност област на Бразилия). Там откриват питие, което местните приготвяли от месестата част на авокадото. Към него те добавяли тръстикова захар и дестилат.

Холандците харесали комбинацията и при завръщането си у дома, взели със себе си не само рецептата, но и овошка от авокадо. Дървото обаче не оцеляло в родната им страна и така планът не проработил. Те обаче, неостанали дълго време без своето любимо питие. Отдаден на своята цел един от почитателите успял да пресъздаде пухкавото и кремообразно питие с помощта на яйцата. Той миксирал жълтъци, бренди и захар в такава пропорция, че в резултат на това вкуса на тропическото питие от авокадо бил сътворен. Така се ражда напитката Advocaat (Адвокаат).

Advocaat не е защитено име, нито защитава някакво ниво на качество, а просто е синоним на яйчен ликьор. Всяка една марка производител на ликьори може да произведе Advocaat под своето име, като гарантира качеството на продукцията си с него.

Според законодателството на Европейския съюз, за да може една напитка да бъде наречена «яйчен ликьор», тя трябва да съдържа минимум 140 грама жълтъци на литър краен продукт. Белтъка също може да бъде използван. Ако обаче съдържанието на жълтъци е под този минимум, напитката трябва да бъде означена като «ликьор с яйца».

Производството в момента се доминира от Warninks (Уарнинкс), които достигат до използването на 60 милиона яйца годишно. Яйцата се чупят и жълтъците се отделят посредством машина, със скорост от 70 000 жълтъка за час. После те се миксират със гроздов дестилат, захар, ванилия и емулгиращ агент. Гъст, лепкав и сладък, така изглежда този ликьор. Необходимо е преди използване да разклатите много добре бутилката. Може да го консумирате чист, миксиран със Sprite или 7 up, което между другото се нарича Snow Ball (Снежна топка) или направо давайте с лъжицата.

Въпреки гениалното изобретяване на Advocaat, ликьорите с яйца не са запазен патент на холандците. Други нации също миксирали яйчни жълтъци с алкохол. Ценители от латинска Америка и Карибите, са се наслаждавали на чаша Ponche crema (Понче крема) — яйчен ликьор на основата на ром. Мексико има своя Rompope (Ромпопе), приготвян традиционно от яйца мляко и ванилия. Във Пуерто Рико обожават Coquito (Кокуито), напитка от ром, яйца и кокосово мляко. В САЩ по коледа традиционно се пие Eggnog (Егног). В Италия напитката приготвена от яйца и Марсала (Marsala) се нарича Vov (Вов).

От опита си знам, че в България, не сме големи фенове на този вкус. И въпреки че никога до сега не съм успявал да продам цяла бутилка, защото винаги успява да и изтече срока на годност след отваряне. Това не означава, че не е хубава напитка. Опитайте и решете сами за себе си.

Наздраве!

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019