1346851365
Може би най-универсалната от всички чаши. Това е чашата, която има не само във всеки бар, но и във всеки дом. Повечето хора, я наричат чаша за вода или чаша за безалкохолно, поради това, че е най-често използвана за тези напитки, но в нея могат да се сервират и всички останали, които имат нужда от лед. Въпреки че на вид е твърде обикновена, тя е стандарт за повечето миксирани напитки и за много коктейли като например Мохито и Харвей Уолбангър. Може да се срещне под различни чудновати дизайни, но винаги без столче и с вместимост между 240 и 330 мл. ( 8 и 12 oz).
1346852009
Другото наименование на тази чаша е купе (coupette), но с годините то е почти забравено в неравностойната битка с това на кръстницата — коктейла Маргарита. Какво ли щеше да е класическият мексикански коктейл Маргарита без чашата Маргарита? Вярно е, че той може да се сервира и в много други видове чаши, но точно тя е тази, която го прави разпознаваем от десетки метри и кара устните ни да тръпнат в очакване да докоснат соления й ръб и високооктановата сладко-кисела наслада. При тази чаша определяща е единствено формата, а вместимостта варира от 240 до 440 мл. (8 — 16 oz.).
1346852951
Има два основни вида халби за бира: от стъкло и традиционна керамична. Първата е направена от плътно и тежко стъкло и има дръжка, за да се държи по-лесно. Традиционните керамични халби за бира имат капак, който, чрез малко лостче, се отваря с палеца. Капакът се използва за предпазване от насекоми и вредители през годините на чуматата, но все още се използва и днес, защото помага да задържат ароматите на бирата. Някои от традиционните халби са без капак и приличат на чаши, но имат допълнителен израстък към върха на дръжката, за да се симулира лостчето, което е класика. Вместимостта на халбите е обикновено варира от 300 до 500 мл. (10 — 16 oz.), но се срещат и гиганти, с размери от 1 и 2 литра.