Въведение към вината на Италия

Изглед на лозови насаждения в Пиемонт Италия

В миналото античните гръцки преселници и колонизатори нарекли земите на днешна Италия «Оенотрия», което в превод означава «Земята на виното». От тогава до днес, нейните жители са отдадени на виното, а тя все още продължава да е страната произвеждаща най-голямото количество от гроздовия еликсир.

Преди стотици, стотици години...

Vitis Vinifera, или лозата, както всички ние я познаваме, расте по хълмовете на днешна Италия от хилядолетия. За дълго време се смяташе, че тя е пренесена по тези земи от древните гърци, векове преди създаването на Римската Империя. Днес, по нови изследвания доказват, че други племенни (родови) култури са населявали западните части на «ботуша». Това най-вероятно са били етруските, за които се смята че са имали познания за отглеждането на лозата и преработката на нейните плодове във вълнуващо питие. Що се отнася до приноса на гърците, те само обогатили сортовото разнообразие в региона, което изобщо не е малко. Впечатлени, от отличните условия, те нарекли териториите от южната страна на полуострова — «Oenotria», което в превод означава «Земята на виното». Това признание е и знамение, за това какво виното ще направи и означава за тази част на света.

По времето, когато Римската Империя е в своя апогей, величието на гроздовия еликсир е повече от явно. То присъства навсякъде в ежедневието, от религиозните ритуали, през празненствата до бойните полета. По това време са се тачили вина от Лацио, в близост до Рим, Тоскана и Неапол.

Разрастването на Римската империя на запад, отваря пътища, които не само се използвали за снабдяване на армията с провизии, но и за търговия. Лозата е една от първите култури, които римляните засаждали по териториите, които завладявали. Испания, Галия (Днешна Франция) и дори части от Британия, били с благоприятен климат за отглеждане на лози.

Днес, когато говорим за количества вино, Италия е най-производителната страна и води класациите през повечето от годините, оставяйки Франция на втора позиция.

Виното е съществена част от културата на Италия

Виното е неизменно присъства на трапезата на всяко италианско семейство. То се консумира и на обяд и на вечеря и е честа съставка в италианските кулинарни рецепти. Рядко, можете да срещнете сос за паста без вино.

За разлика от повечето страни от Стария свят, където има региони с неблагоприятни, за развитието на лозови насаждения, климатични условия, то в Италия те са благоприятни абсолютно навсякъде. От подножието на Алпите, при границата с Швейцария и Тиролския регион допиращ се с Австрия, чак до токът на ботуша в Калабрия, да не говорим за островите Сицилия и Сардиния. Винопроизводството навсякъде в Италия е пръв и най-важен дял от аграрната икономика на страната.

автор: bgBarman.bg

Вината на Италия

Въведение към вината на Италия

Изглед на лозови насаждения в Пиемонт Италия
1388872130

В миналото античните гръцки преселници и колонизатори нарекли земите на днешна Италия «Оенотрия», което в превод означава «Земята на виното». От тогава до днес, нейните жители са отдадени на виното, а тя все още продължава да е страната произвеждаща най-голямото количество от гроздовия еликсир.

Региони и апелации по ботуша

Въведение в качественото териториално структуриране и райониране на винените области в Италия

Винените региони на Италия
1389168964

Винената история на Италия датира от дълбока древност. Днес на нейната територия се отглеждат над 400 хил. хектара лозя, разпределени в 20 региона и над 330 апелации. От дълги години страната е на първо място в света по отгледано грозде и количество вино.

реклама Whiskey Fest 2019