Плодови и зеленчукови сокове

Свежест от природата

Качествени показатели при плодовите и зеленчуковите сокове
Плодови и зелечукови сокове 3-1

Сокът от плодове или зеленчуци, e естествената течност, която се съдържа в тях. Той се извлича, посредством механично изцеждане или пресоване на пресни плодове и зеленчуци, без допълнителна топлинна обработка или разтваряне.

Погледнато от ъгъла на барманите обаче, плодовите и зеленчуковите сокове определено са безалкохолните миксери, използвани за приготвянето на коктейли. Разбира се коктейл баровете не са единствените заведения на света, а аз лично съм виждал как хора пият сокове и без алкохол.

Соковете (особено прясно изцедените) са и най-здравословното нещо, сервирано във всяко питейно заведение, а за кафенетата и сладкарниците най-продавания артикул след кафето и газираните безалкохолни напитки. Няма да Ви занимавам с това колко са полезни или вредни и колко много витамини, аминокиселини и прочие екстри се съдържат в тях. Това е вечна тема на безброй сайтове посветени на здравето, диетите и буламача. Тук ще се занимаем основно с това как да разбираме какво е съдържанието на опаковката, преди да я отворим. Колкото до прясно изцедените сокове, те носят характеристиките на плодовете, от които са извлечени, а за тях сме отделили специална категория.

На всеки е ясно, че използването на висококачествени сокове е въпрос на възможности. Докато има разлика в доходите ще има и разлика в качеството и цените на предлаганите стоки и услуги. Не е грешно да пазаруваш това, което можеш да си позволиш, а тогава когато отидете и си го поръчате в заведение, той да има стандартната цена за натурален плодов сок, а да е 6 % плодова напитка. Всеки уважаващ себе си готвач не Ви препоръчва да използвате в ястието си вино, което не бихте пили с удоволствие.

При приготвянето на коктейли е същото. Ако съставките не са ви качествени, как бихте очаквали коктейла да става за пиене. И така, соковете на пазара варират в широк диапазон. Това е рискован бизнес. Всеки се стреми да обхване определен сегмент и там да е лидер. Конкуренцията е жестока имайки в предвид, че консумацията на сокове и нектари в Европа е само 10 % от общия обем на безалкохолните напитки (вкл. водата), и е на косъм от изравняване със сиропите. Когато конкуренцията е голяма потребителите трябва да са нащрек и да четат.

Как да изберем най-доброто качество на най-добрата цена. Не съм чул някой, който да не се стреми към това. Когато става дума обаче за плодови и зеленчукови сокове, това е изключително трудно. Никога не знаеш какво ще изскочи от кутията на съседния продукт на рафта. Дали той не е по-добър? На този въпрос никой не може да ви даде категоричен отговор. Единствения начин да разберете е да пробвате и двата. За да ви улесня малко ще Ви дам няколко съвета какво да гледате преди да изберете. Да вземем най-популярния и най-консумирания плодов сок — портокаловия. Той варира от 100 % плодово съдържание до 6 %. Всеки един е в красива картонена кутия, чудесно презентирана и приканваща с принтове на свежи, току що откъснати плодове.

Натурални сокове

Чистият плодов сок е винаги 100% плод, но понякога може да съдържа допълнително подсладител. Независимо от това той пак се нарича «натурален сок». Повечето от соковете са вакуумно изпарени (премахнато им е част от водното съдържание), още в страната си на произход. Този процес на премахване на между 50 и 80% от общата маса на продукта, намалява драстично транспортните разходи. На по-късен етап концентрата се разрежда отново с вода. Този продукт се нарича «плодов сок от концентрат». Колкото повече е водата и захарта за сметка на плодовия концентрат, толкова качеството на крайния продукт е по-ниско. Когато на етикета стои надпис «Прясно изцеден сок», означава, че сокът е пастьоризиран, замразен, след това размразен и отново пастьоризиран. Въпреки тези обработки, това все още е най-добрият продукт на пазара, на плодови и зеленчукови сокове имащ някаква трайност.

Най-качествените сокове разбира се са и най-скъпи. Винаги обаче за коректив на цената и качеството, може да следите стойност на пресните плодове на пазара. Колкото по-малка е разликата, толкова по-високо е качеството. Разбира се, трябва да взимате предвид и сезонността на плодовете. Когато са в сезон те са по-евтини от соковете в кутии и обратно. Понякога е дори по-изгодно да изцеждате сами плодовете, но със сигурност трябва да се примирите с чистенето след това. Качеството винаги взема нещо: в повечето от случаите това са пари или труд. Когато си купувате кайма за кюфтета и не искате да е направена от хрущяли, месни отпадъци, соеви протеини и сланина, си избирате месо и го давате да Ви го смелят нали?

Нектари

Нектарите са плодови и зеленчукови сокове, съдържащи между 25 и 50% плод, в зависимост от неговия вид. Това е защото много от плодовете и зеленчуците не съдържат голямо количество вода. Такива са кайсиите, прасковите, бананите, маракуята и др. останалото би трябвало да е само вода, но в някои случаи се добавя и до 20 % захар, за да се докара на вкус. Нектарите са единствените сокове, за които не трябва да се притеснявате, че са с по-малко плодово съдържание. Разбира се в сокоизстисквачка тип центрофуга може да си приготвите 100 % плодов сок като от киви например. Повечето заведения обаче ви го сервират със семките (показвайки Ви че е натурален). В този случай Ви гарантирам, че Ви лъжат. От киви може да се получи 100 % плодов сок, но само в сокоизстисквачка тип центрофуга, където семките се отделят от фината цедка (е все някоя семка минава през цедката). Това, което Ви сервират е плодово пюре с вода и захарен сироп, приготвено в блендера. В това няма нищо лошо, но защо да плащате повече за прясно изцеден сок, ако същия може да пиете и в кутия. В друг случай като с банана например 100% сок няма. Ако някой Ви сервира такъв в заведение, той или нагло Ви лъже или трябва да го ядете с лъжица, а не да го пиете. Да ме прощават колегите, но ми е омръзнало да се обяснявам на хората, че по-скоро не съм измамник, отколкото некадърник, защото не мога да им направя 100% фреш от банан.

Плодови напитки

В дъното на класацията ни за качество стоят т.нар. «плодови напитки». те се приготвят от вода, захарен сироп и композитен плодов сок или концентрат, чието съдържание варира от 6 до 30%. Това са най-популярните и най-често срещаните сокове на българския пазар. Ще повторя още веднъж, че няма нищо лошо в тях, стига да знаете какво купувате. Ако съдържанието на кутията отговаря на етикета, то всичко е наред. Качеството е винаги толкова високо, колкото можете да си позволите.

Накрая бих искал да Ви обърна внимание на соковете обозначени като миксове. Обикновено под това определение се маскира лошото качество на суровините. Колкото повече добавки има в един сок, толкова повече той не е читав. Разбира се има и изключения, когато официално е упоменато названието на плодовете на етикета (и те не са много) и продуктовата линия е постоянна и на уважаван производител.

Надявам се да не съм Ви отказал от плодовите и зеленчуковите сокове, а само да съм Ви направил по-внимателни и придирчиви. В крайна сметка няма нищо по-полезно от чаша сок, на закуска и по-вкусно от цветни и тонизиращи коктейли през останалата част на деня. Наздраве!

автор: bgBarman.bg
реклама Whiskey Fest 2019