Кашаса

Всичко за кашасата, напитката поддържаща високия градус на бразилските страстни нощи: история, производство, търговски марки...
Pitu / Cachaça 51 / Canario / Janeiro / Mangaroca Cachasa / Sagatiba / Sao Francisco / Ypióca

Символът на Бразилия

Кратка историческа хроника за кашасата

Кашаса и момиче по бански
1345315994

Чиста или като кайпериня (caipirinha), с лайм, захар и лед, кашасата (Cachaça) без съмнение е националното питие на Бразилия. Около 30 000 производителя захранват огромния местен пазар. Повече от 1.3 милиарда литра произведени годишно правят кашасата третата по количествени показатели алкохолна напитка в света. Само около 13 млн. л. или 1 % от нея се изнася на международния пазар. А останалото количество? Останалото количество бразилците си го пият сами. Въпреки че става модно питие по световните баровете, едва през 90 — те години на миналия век, кашасата има дълбоки и трайни корени в културата и народопсихологията на Бразилия.

Напитката с аромат на разцъфнали екзотични дървета и мед

Производство и качествена характеристика на кашасата

захарана тръстика за кашаса
1374054091

Най-обширните плантации от захарна тръстика се намират в Североизточна и Централна Бразилия. Дори и днес има такива със размери които е трудно да си представим. Само за пример, фамилията собственик на марката Ypióca оперира насаждения с размера на Белгия (над 30 000 кв. км.) или около десет пъти площта на област Варна. В наши дни основното производство е концентрирано в щата São Paulo, следвано на известно разстояние от Pernambuco, Ceará , Minas Geais и Paraiba.

реклама Whiskey Fest 2019